Ellen Hoog enthousiast over superfoods

ellen1

“Wat heb jij nou weer meegenomen”? Dit was de reactie van mijn teamgenoten toen ik in 2012 gojibessen en chiazaden meebracht naar ons hotel tijdens een toernooi. Ze waren al van mijn gezonde leefstijl op de hoogte, maar van ‘superfoods’ hadden ze nog nooit gehoord. Zo lacherig als ze deden, des te geïnteresseerder werden ze, toen ik vertelde wat het effect van superfoods op mijn lichaam is.

Voor een topsporter is een goede lichaamsverzorging misschien wel de belangrijkste sleutel tot succes. Goede arbeids-rustverhouding, gezonde voeding en een goede vochtregulering zijn de belangrijkste aspecten. Een tijd geleden kreeg ik last van mijn hamstring. De fysio’s konden er vrij weinig aan doen en een jaar later kampte ik nog steeds met dezelfde klachten. Tot er een fysio naar me toe kwam en mij vertelde hoezeer goede voeding een preventieve rol kan spelen t.a.v. blessures en fitheid. Ik ben me direct gaan verdiepen in de gezonde ‘schone’ eetpatronen en heb stap voor stap aanpassingen in mijn eetschema gemaakt. Ik at even veel als voorheen, alleen gezonder en bewuster. ‘Normaal’ brood verving ik door speltbrood, muesli ging de deur uit, havermout er in, rijst en pasta werden ingewisseld door quinoa en amaranth en ik vulde mijn keukenlaatjes met gojibessen, chiazaden, lijnzaden en acaipoeder. Hoe meer ik me erin verdiepte, hoe enthousiaster ik werd. Ik kreeg ineens plezier in boodschappen doen en koken.

Al snel viel ik 3 kilo af zonder spierkracht te verliezen. Ik voelde me ongelooflijk sterk, fit en energiek én mijn blessure verdween. Ik merk sinds ik een gezonde leefstijl hanteer dat ik minder last van pijntjes en blessures heb.

Het valt de mensen in mijn omgeving ook op dat ik fitter en energieker ben. Ik merk dat het op sommigen aanstekelijk werkt. Zoals bijvoorbeeld mijn teamgenoten. Voorheen aten we wat de pot schafte, nu willen we allemaal bewuster en schoner eten op ons bord. Soms echter nogal lastig, aangezien we vaak in hotels zitten en, helaas, geen privé kok hebben. Tot groot verdriet van de koks in de verschillende hotels, nemen we voor de zekerheid vaak zelf onze superfoods mee. Ik zie de tranen al in de ogen van de volgende kok staan, als we weer aankomen met onze eigen ingrediënten als havermout en quinoa.

Ellen Hoog

Bijvoorbeeld: Bountiful goji bessen  | Bountiful chiazaad | Bountiful havervlokken