l-lysine

L-lysine is een essentiële aminozuur en speelt een grote rol bij de productie van elementaire eiwitten, helpt bij de absorptie van calcium vanuit het maagdarmkanaal, bevordert de botaanmaak en de vorming van collageen. Mensen en dieren kunnen het zelf niet maken en moeten het daarom uit hun voeding opnemen. Het zit vooral in vlees, zuivel en peulvruchten. Vegetariërs hebben vaak een lysinedeficiëntie, omdat dit aminozuur sterk ondervertegenwoordigd is in bepaalde granen-eiwitten.  Symptomen van een lysinetekort zijn o.a. afnemend concentratievermogen, chronische vermoeidheid, duizeligheid, groeiremming, haarverlies en een verminderde immuniteit. Bij veel mensen is dit een terugkerend iets. Weerstand, weersinvloeden, zon en stresssituaties kunnen daarbij een rol spelen. L-Lysine beschermt én verzorgt uw lippen en omliggende huid, zodat ze goed bestand blijven tegen de wisselende omstandigheden.

De meest in het oog springende werking van L-Lysine is de werking tegen virale infecties. De koortslip (herpes simplex) of gordelroos (herpes zoster) kan effectief worden behandeld met L-Lysine. De effectiviteit bij genitale herpes is minder gebleken. Uit onderzoek bleek dat arginine groei stimulerend en lysine remmend werkte op herpesculturen. waardoor bij inname van L-lysines de virus kan worden bestreden.  Voor zover bekend veroorzaakt L-lysine in de aangegeven dosering geen bijwerkingen. Ook hogere doseringen zijn veilig. Studies hebben aangetoond dat langdurig innemen van 8000 mg per dag volkomen veilig is. Het combineren met bijvoorbeeld vitamine C en zink zijn bewezen methodes om herpes tegen te gaan.

Wat is een koortslip

Bij een koortslip ontstaat een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen, gevolgd door pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met een korstje bedekte zweertjes. Genezing van de huid duurt 7 tot 10 dagen. Soms gaat de koortslip gepaard met lusteloosheid of een gevoel van lichte vermoeidheid. Tijdens deze acute fase is de koortslip ook besmettelijk. Door een koortslip kan ook soms genitale herpes ontstaan, dus het wassen van de handen na aanraking van het zweertje/blaasje is noodzakelijk om besmetting te voorkomen, evenals het vermijden van oraal seksueel contact. Overigens komt een koortslip zeker niet alleen op de lippen voor: wangen, ogen, kin, neus, zelfs schouder of dijbeen zijn mogelijk.

Na besmetting blijft het virus levenslang achter in de zenuw, buiten het bereik van ons afweersysteem. Door onder andere UV-licht kan een koortslip veroorzaakt worden, waarbij er op de lip blaasjes verschijnen, die barsten en korsten vormen.

L-lysine producten

Solgar L Lysine