Vitamine B door Robert Schoemacher

R.Schoemacher_RTL_Late_Night-633x250

Het is alweer enige tijd geleden dat ik voor het laatst de marathon van New York liep, maar het verlangen om dat nog eens te doen blijft. Vooral op de dagen vlak voor de wedstrijd, waarin de spanning zich opbouwt en je met collega-lopers over niets anders praat dan De Race, kijk ik met veel plezier terug. New York staat dan helemaal in het teken van de marathon. Wegen zijn afgezet, in de hele stad hangen aankondigingen van de marathon, overal zie je lopers, vooral natuurlijk in het Central Park. Er hangt een sfeer van blijde verwachting, iedere New Yorker is er op een of andere manier mee bezig. Alle lopers zijn drukdoende zich zo goed mogelijk voor te bereiden, startbewijzen worden opgehaald, de nieuwste typen loopschoenen aangetrokken, t-shirts met opdruk van de marathon, bidons, zonnebrillen, etc. vinden gretig aftrek. Vitaminstores worden leeg gekocht, en de pasta is niet aan te slepen. Want iedere loper weet uit ervaring, als ik geen voedingssupplementen neem en niet genoeg koolhydraten gestapeld heb kom ik niet ver ….

Een belangrijk vitamine voor sportevenementen, maar eigenlijk voor iedereen die optimaal wil presteren, is vitamine B. Vitamine B is een verzamelnaam voor acht wateroplosbare vitamines, die belangrijke rollen spelen in de cellulaire stofwisseling en die nodig zijn bij de opslag en afbraak van vetten, suikers en eiwitten. Het vrijmaken van energie is daarbij essentieel. Daarnaast zijn de B vitamines o.a. van belang bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes, een goede werking van het zenuwstelsel, een gezonde huid en gezond haar. Het lichaam kan de B-vitamines niet zelf aanmaken, dus zijn we afhankelijk van wat we binnen krijgen via graanproducten, peulvruchten, zuivelproducten, ei, vlees, vis, aardappelen, sojaproducten, noten en groenten. Dat is niet altijd genoeg, vooral bij sporters, vegetariërs, mensen op dieet, mensen met bepaalde chronische darmziekten, rokers, drinkers en zwangeren (daar gaat het vooral om foliumzuur, een van de B- vitamines). Vandaar dat voedingssupplementen onmisbaar zijn. Zitten alle acht vitamines in het supplement, dan wordt dat B-complex genoemd.

Een andere toepassing van de B-vitamines is in crèmes. Ons hele leven lang vindt er in een bepaalde huidlaag – de subcutis – een activiteit plaats van aanmaak en afbraak van collageen, elastine en hyaluronzuur, die samen zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Vanaf circa het 25e levensjaar houdt de aanmaak geen gelijke tred meer met de afbraak, zodat de kwaliteit van de huid afneemt. Dit wordt veroorzaakt doordat zgn. reparatie-enzymen in de huid minder goed gaan werken. Dit laatste komt doordat er, naarmate men ouder wordt, een tekort ontstaat aan bepaalde stoffen, die als het ware de brandstof vormen voor deze reparatie-enzymen. De voornaamste van die stoffen zijn bepaalde B-vitamines. In onze Perfect Age Control & Repair Cream (vanaf 2006 op de markt) zit een transportmechanisme, dat ervoor zorgt dat deze vitamines ook werkelijk in de juiste huidlaag terechtkomen. Op deze manier komt het accent weer meer op aanmaak i.p.v. afbraak te liggen en keert de huid als het ware terug naar een jongere fase. Littekens, die niet ouder dan twee jaar zijn, kunnen met deze crème ook effectief worden aangepakt.

Mijn eerste New York Marathon liep ik ter gelegenheid van mijn 40e verjaardag, de volgende wil ik op mijn 60e gaan “winnen” (in New York is iedereen die hem uitloopt een “winner”). Gelukkig heb ik nog een paar jaar om daar naar toe te leven …

Robert Schoemacher,  cosmetisch arts

Solgar Vitamine B Complex 100 | Vita24 B-Complex 50mg | Orthica Stress B Complex | Perfect Age Control & repair creme 50 ml | Perfect Age eye Creme 15 ml