Vitamine B12

Vitamine B12

Vita 24

Er is veel te doen om de vitamine B12 de laatste tijd. Maar waar is deze vitamine nu eigenlijk goed voor?

Vitamine B12 wordt ook wel Cobalamine genoemd en zit in dierlijke producten zoals melk, vis, vlees en eieren. Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goed werkend zenuw stelsel. Rode bloedcellen of erytrocyten zijn cellen die verantwoordelijk zijn voor zuurstof- en koolstofdioxidetransport voor de longen en alle andere delen in het lichaam. Bij een tekort aan rode bloedcellen kun je je moe en futloos voelen. Een tekort aan vitamine B12 kan dus leiden tot een soort bloedarmoede. Ook kan het tekort aan B12 neurologische gevolgen hebben zoals tintelende vingers en tenen, maar ook geheugenverlies en coördinatiestoornissen.

Voor een goede opname van vitamine B12 is men afhankelijk van het Intrinsic Factor, dat is een eiwit welke aangemaakt wordt in de maag. Bij maag-darm problemen kan het zijn dat dit verstoord is en dus de opname van B12 belemmerd.

Voor veganisten bestaat er een verhoogde kans op tekorten doordat er helemaal geen dierlijke producten gegeten worden. Bij vegetariërs is het een minder groot probleem omdat er bijvoorbeeld uit zuivel nog genoeg B12 gehaald kan worden.

Omdat je lichaam vitamine B12 opslaat en hier dus een voorraadje van kan houden duurt het vaak een tijd voordat er een tekort ontstaat. Dit kan zelfs tot een jaar duren. Er zijn ook geen nadelen bekend van teveel vitamine B12 omdat het lichaam op een bepaald moment genoeg heeft opgeslagen en niet meer opneemt

Bijvoorbeeld:

Orthica vitamine B12 | Solgar Vitamnie B12 | Vita 24 Vitamine B12