Deskundigen hebben de laatste jaren ontdekt dat extra vitamine D niet alleen voor de risicogroepen, maar voor iedereen aanbevelingswaardig is. Wanneer de vitaminestatus hoog genoeg is, doet vitamine D veel meer dan het bevorderen van sterke botten. Een optimale vitamine D-status is goed voor de weerstand en het ondersteunt de bescherming tegen chronische aandoeningen, zoals diabetes. Daarnaast helpt het de spierkracht op peil te houden en kan een tekort aan vitamine D van invloed zijn op een winterdip.
Vitamine D komt van nature uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, maar de hoeveelheid vitamine D in deze voedingsmiddelen is zeer beperkt. Een uitzondering hierop zijn de vette vissoorten als zalm en makreel, hoewel hierbij geldt dat de gekweekte vissen veel minder vitamine D bevatten dan de wilde soorten. Voeding is dan ook niet de belangrijkste bron. Zonlicht wel. Onder invloed van zonlicht (UV-straling) wordt vitamine D aangemaakt in de huid, maar in landen als Nederland, Zweden en Duitsland kan alleen in de zomer tussen 11u en 15u de zon krachtig genoeg zijn om vitamine D aan te maken, mits de zonkracht op dat moment hoger is dan intensiteit 3. In de periode van september tot en met mei bereikt de zon in deze omgeving deze intensiteit nooit en zal vitamine D uit een andere bron gehaald moeten worden. Een vuistregel is dat mensen uitsluitend vitamine D kunnen aanmaken als onze schaduw korter is dan wij zelf zijn.
Voor een optimale gezondheid is een vitamine D-gehalte van minimaal 80nmol/L in het bloed noodzakelijk. Uitgaande van deze waarde heeft 80%-90% van de gehele Nederlandse bevolking een vitamine D-tekort, waardoor bloedonderzoek vrijwel overbodig is. Als u wel een bloedonderzoek doet, is het belangrijk dat u de exacte testresultaten in handen krijgt. Verschillende onderzoekscentra hanteren verschillende normen. Dit varieert van 25µg tot 185µg. Symptomen van een absoluut tekort lopen uiteen van chronisch tekort aan energie en zwakkere botten tot bloedend tandvlees, spier- en/of gewrichtspijnen, krampen en spiertrillingen.
Uit onderzoek blijkt dat tekorten aan vitamine D niet eenvoudig weggenomen kunnen worden. Mensen met een tekort hebben, gedurende minstens 6-8 weken, minimaal 50µg (2000 IE) nodig om de vitamine D-status te herstellen. Voor sommige groepen zoals ouderen of mensen met een donkere huid geldt dat dan minimaal een hoeveelheid van 75µg (3000 IE) nodig is.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft vastgesteld dat langdurige inname van 100µg (4000 IE) vitamine D per dag voor iedereen veilig is. Andere wetenschapppers achten deze grens overigens veel te laag. Volgens gepubliceerd literatuuronderzoek leidde inname van 250µg (10000 IE) vitamine D per dag door gezonde volwassenen, gedurende 20 weken, niet tot een stijging van de hoeveelheid calcium in het bloed; het signaal voor een teveel aan vitamine D.
Geconcludeerd kan worden dat een lage vitamine D-status in het bloed uiteenlopende gezondheidsrisico’s met zich mee brengt, terwijl een hoge inname van vitamine D bijzonder veilig is. Gezien de hoge mate van tekorten in Nederland en de belangrijke preventieve rol van vitamine D in tal van chronische en veel voorkomende aandoeningen, wordt een dagelijkse vitamine D-inname aangeraden van 25µg – 100µg (1000-4000 IE), in de periode september tot en met mei.
Orthica D-10 Pharma Nord Vitamine D3 Solgar Liquid Vitamin D-3 Vita24 D3 10mcg