Wat doet Vitamine D?

vita24 vitamine D zonlicht

In de volksmond wordt vitamine D als snel geassocieerd met je botten. Dat klopt in grote lijnen ook zeker want vitamine D zorgt ervoor dat calcium door je lichaam wordt opgenomen. Daarom is vitamine D zeer belangrijk voor sterke botten en tanden.

Er zijn 2 soorten vitamine D die een lichaam nodig heeft en kan gebruiken. Vitamine D2 en vitamine D3. D3 is een dierlijke vitamine D die het lichaam ook zelf kan produceren met behulp van ultraviolet licht zoals van de zon. Vitamine D2 is een plantaardige vitamine D die in het lichaam kan worden omgezet en gebruikt. Omdat de aanmaak van vitamine D met behulp van de zon een groot gedeelte van het jaar onvoldoende is en er maar weinig voeding in de handel is waar kwalitatieve en hoogwaardige vitamine D in zit, is aanvulling van vitamine D bijna een must. Voeding waar van nature vitamine D in zit, zijn vette vissoorten zoals zalm, makreel, tonijn en eierdooiers. Vanaf 2007 mag je ook in andere producten vitamine D toevoegen. Dit wordt veel gedaan in zuivel producten zoals melk, boter en margarine.

Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en is goed voor de weerstand. Het zorgt voor sterke botten tijdens de groei en werkt preventief bij botontkalking. Daarnaast is het goed voor de huid en zorgt het voor behoud van spierkracht. Ook speelt vitamine D een belangrijke rol bij celdelingen in het lichaam. De laatste tijd is er meer aandacht voor vitamine D en zijn ze aan het onderzoeken wat de rol van vitamine D is bij de preventie van hart en vaatziekten en vormen van kanker. Hier is nog geen duidelijk antwoord op.

Jonge kinderen, mensen met een getinte huidskleur, zwangeren, ouderen en mensen die niet veel buiten komen hebben een verhoogde behoefte aan extra vitamine D. De hoogte van het vitamine D advies is de laatste jaren al iets aangepast naar boven. Dit is bij volwassenen nu 10 microgram per dag. Er lopen in Nederland veel mensen rond met een tekort aan vitamine D. Voor mensen met tekorten of verhoogde behoefte of om een tekort te voorkomen zijn er al veel supplementen met 15 , 25 of zelfs 10o microgram vitamine D. Al deze hoeveelheden zitten onder de veilige bovengrens en zijn dus veilig om in te nemen.

In ons assortiment hebben wij verschillende producten met vitamine D, waaronder:

Vita24 D3 
Orthica D-10
Solgar D3 25µg
Solgar D3 100µg