Weerstand

Je weerstand is de mate waarin je in staat bent om te voorkomen dat ongewenste stoffen je lichaam binnendringen. Deze ongewenste stoffen kunnen virussen, bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers zijn. De eerste barrière zijn de huid en de slijmvliezen van het lichaam. Deze kunnen in een gezonde situatie veel tegen houden. Als een ongewenste stof toch weet binnen te  dringen dan geeft je lichaam een reactie en dat kan dan een ontsteking zijn. Een ontsteking is een normale reactie van een lichaam op iets wat er niet thuis hoort. Bijvoorbeeld griep en verkoudheid.

Naast de huid zijn dus de slijmvliezen erg belangrijk voor je weerstand. Slijmvliezen bevinden zich in je mond, neus, ogen en zeer belangrijk ook in je darmen. Deze darmslijmvliezen spelen een cruciale rol. Wanneer het darmslijmvlies goed werkt weet het hoe het moet reageren op lichaamseigen stoffen(voeding) en ongewenste stoffen. Wanneer je Darmslijmvlies niet goed werkt zal het soms het onderscheid tussen lichaamseigen stoffen en ongewenste stoffen niet kunnen maken. Dan kan het gebeuren dat zo’n ongewenste stof door gelaten wordt en dan ontstaat een ontsteking. Deze ontsteking zorgt ook weer dat de darmslijmvlies beschadigt waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan. Een gezonde darmflora kunnen bijdragen aan een goede werking van de darmslijmvliezen waardoor de ongewenste stoffen buiten gehouden kunnen worden. Ook betekend een goede darmflora dat je darmslijmvlies beter in staat kan zijn lichaamseigen stoffen en gezonde voeding op te nemen. Na bij bijvoorbeeld een anti-bioticakuur kan het voorkomen dat je darmflora verstoord is.

Het vetzuur GLA (gamma-linileenzuur uit borageolie) kan worden gebruikt om ontstekingsreacties in de huid en slimvliezen te verminderen. Omega-3 vetzuur (EPA) kan eveneens helpen om ontstekingen te remmen. Ook probiotica (goede darmbacteriën) zijn erg belangrijk voor het darmslijmvlies. Zij leveren bijvoorbeeld voedingsstoffen voor de slijmvliescellen waardoor het darmslijmvlies zich kan herstellen.

Anti-oxidanten zijn erg belangrijk voor je weerstand. Veel van deze anti-oxidanten zoals vitamine C, Vitamine E, zink en selenium hebben een beschermende rol en zorgen dat het lichaam beter kan reageren op lichaamsvreemde stoffen. Anti-oxidanten zijn dus van belang voor de conditie van de slijmvliezen en de huid. Een goede Multi-vitamine levert een basisvoorziening van deze stoffen op.

Algemeen is bekend dat vitamine D voor sterke botten zorgt. Dat deze vitamine ook heel erg belangrijk is voor een goede weerstand is wat minder bekend. Sommige groepen krijgen onvoldoende van deze vitamine binnen, ook al eten ze iedere dag gezond en gevarieerd en komen ze iedere dag in de buitenlucht. In Nederland maakt je lichaam van oktober tot en met maart ook geen vitamine D aan omdat de zonkracht daarvoor te laag is. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij je weerstand en helpt luchtweginfecties te voorkomen.

Mocht het gebeuren dat je griep krijgt of verkouden bent kan de aanmaak van witte bloedcellen worden gestimuleerd. Dit kun je doen door tijdelijk een hoge dosering van bijvoorbeeld vitamine c, zink, Echinacea of cats claw in te nemen. Witte bloedcellen (leukocyten), zijn verantwoordelijk voor de afweer tegen infecties.

Producten:

Multi-vitamine

Vita24 multi compleet 60

Solgar formula vm 75

Probiotica

Vita24 probiotica formule

Orthica orthiflor original

GLA

Solgar super starflower oil 1300 mg (300 mg GLA)

Vitamine C

Solgar vitamin c with rose hips 1000 mg

Vitamine D

Pharma nord bio vitamine d3

Anti-oxidant

Solgar advanced antioxidant formula

Pharma nord bio antioxidant multivitaminen en mineralen